Activiteitenkalender

Uilenwerkgroep Waasland nodigt je uit op een infoavond in het kader van het project “Red de Ransuil”
Ophangen van ransuilmandjes – goed idee om de soort te redden?

woensdag 25 oktober 2017 in CC De Kouter in Belsele

Ransuilen zijn prachtige vogels. Met hun oorpluimen – die trouwens niets met hun gehoor te maken hebben – zijn ze onmiskenbaar. Ouderen onder ons herinneren zich de roestplaatsen waar hele parlementen ransuilen samenschoolden om de winter door te brengen. De ransuilpopulatie gaat
achteruit. Is de agressieve bosuil daarvoor verantwoordelijk? Speelt het gebrek aan oude kraaien- en eksternesten mee? Zijn er geen ransuilbiotopen meer in onze omgeving? Kunnen we de soort een duwtje in de rug geven door het plaatsen van ransuilmandjes? Bijna alle gemeenten in het Waasland steunen ons project en betalen een aantal mandjes terug. Op deze infoavond hoor je wat meer over het project, maar krijg je vooral info over de ransuil en tips voor het ophangen van de mandjes.

Programma:
vanaf 19u15 – welkom in Cultuurlokaal De Kouter,
Koutermolenstraat 8 b, 9111 Belsele

19u30 – De ransuil: voorstelling van de soort en huidig broedsucces opgevolgd door een ransuilkenner, Norbert Desmet, geboren in 1950, opgegroeid en vergrijsd in de Vlaamse Ardennen tussen de grote roestplaatsen destijds van ransuilen en met blijvende interesse ook voor andere uilensoorten. Evolutie van nabij gevolgd. Ook wat nestkastervaring en luikje over kunstnesten met dank aan Kjell Janssens. Ook met braakballen en onderschatte voedselpatronen bezig.

20u45 – pauze met een streekbier Steenuilke – winst uit de tap gaat naar aankoop van ransuilmandjes.

21u05 – Skypesessie (onder voorbehoud) Ophangen van ransuilmandjes: ervaringen en tips voor groter broedsucces, Kjell Janssens, Team Leader International Long-eared Owl Working Group (Global Owl Project), tegenwoordig verblijvend en werkend - B&B Natur Storsveden in Zweden. Korte uitwisseling rond ransuilwaarnemingen in het Waasland en stand van zaken m.b.t. het project ‘Red de Ransuil’ – medewerkers van Uilenwerkgroep Waasland

Einde rond 22 uur


Voor wie?
Ben je geïnteresseerd in vogels en wil je meer vernemen over de ransuil? Zou je je willen inzetten voor uilen en wil je weten wat je kan betekenen voor het project ‘Red de Ransuil’? Kom dan naar onze infoavond.

Praktisch:
Toegang gratis. Graag voor 20/10/2017 een seintje als je komt:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0485 38 19 87
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0479 28 73 84

 

flyer

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Kruin, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.