Activiteitenkalender

Beste natuurstudievrienden,

Zoals aangekondigd tijdens de najaarsvergadering Natuurstudiewerkgroep Waasland Noord gaan we in 2021 een gans jaar BioBlitzen in Stekene en Sint-Gillis-Waas. We zijn benieuwd naar de soortenrijkdom zowel buiten als binnen onze natuurgebieden en gaan op zoek naar zoveel mogelijk wilde dieren en wilde planten, in eigen tuin, dorpskern, vergeten plekjes, braakliggende terreinen, bermen, natuurgebieden, … .

Een BioBlitz is er voor iedereen, elke waarneming telt! Bij deze een warme oproep om in 2021, massaal (goed gedocumenteerde) waarnemingen te blijven ingeven, rechtstreeks in waarnemingen.be en/of met de apps van waarnemingen.be.

We streven ernaar om 2500 verschillende soorten te inventariseren in de beide gemeenten tezamen. Dat moet een haalbare kaart zijn als je weet dat in SGW sinds begin waarnemingen.be al 5739 soorten werden ingegeven, in Stekene zijn dat 4550 soorten. In 2020* staat de teller op respectievelijk op 2053 en 1722 soorten (*zonder verzamelsoorten). Niet alle soorten waargenomen in SGW werden waargenomen in Stekene en omgekeerd. Er blijft nog heel veel te ontdekken.

Wil je ook de soorten in je tuin of buurt opvolgen, maak een Bioblitz voor je eigen gebruikerslocatie aan.

 

1illustratie: Steef Weemaes

Een heel jaar lang gaan we  advies geven via nieuwsbrieven, 'samenkomst-momenten' en excursies en op die manier nieuwkomers wegwijs maken in de wereld van natuurstudie. Voor alle duidelijkheid, het inschrijven voor het project staat los van het invoeren van waarnemingen. Wil je graag op de hoogte blijven van het BioBlitz project, schrijf je dan in via de website.

'Na een wandeling in de natuur lijkt je eigen tuin een klein plaats waarin niks te beleven valt. Niets is minder waar! Ook jouw tuin kan gewone, rare en zelf zeldzame natuur herbergen. En dat willen we samen met jullie ontdekken.

In 2021 maken we je wegwijs in de wereld van natuurstudie en brengen we samen de biodiversiteit in onze gemeenten in kaart. Gaandeweg zal je je eigen tuin, buurt en natuurgebieden met een andere bril bekijken. Bovendien lever je een belangrijke bijdrage aan de wetenschap. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een gezonde dosis nieuwsgierigheid; een smartphone is handig, maar via een gewone PC gaat het ook.


Wat kan je verwachten?

  • Een maandelijkse nieuwsbrief met uitleg, tips en tricks
  • Een blik achter de schermen hoe deze gegevens gebruikt worden om onze natuur beter te begrijpen
  • Enkele leuke uitdagingen en opdrachten
  • 2 fysieke bijeenkomsten waarin we ervaringen delen

Inschrijven is gratis en helemaal vrijblijvend!  Doe jij ook mee?'

 

 Organisatie: Natuurstudiewerkgroep Waasland-Noord i.s.m. Natuurpunt Waasland kern Noord, Libellenwerkgroep Waasland

Meer info: Brigitte Van Passel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.