Fotoarchief

Steengelaag

waarnemingen: voorbereiding soortenzoekdag tem 19 juli 2018

 waarnemingen soortenzoekdag: Steengelaag

Verslag fuikvissen - Mark Staut - Kenny Vereecken  // foto's- Brigitte Van Passel

Martin Godts (website 't Gelaag), maakte met zijn foto's een mooie impressie van soorten in het Steengelaag.

 

Sfeerfoto's:

 foto's :Guy De Vos - Gert Laureys

 

25 juli 2018

"Beste natuurstudie-liefhebbers,

In navolging van Marc Bogaerts & Hugo De Beuckeleer (conservators van het Steengelaag) (zie mail 22 juli 2018 onderaan) wil ik jullie in naam van Wakona en de natuustudiewerkgroep Waasland-Noord bedanken voor jullie deelname aan de Wakona-Soortenzoekdag in het Steengelaag. Het was een heel aangename en zeer succesvolle dag!

Dankzij jullie inspanningen werden niet minder dan 416 soorten waargenomen, waarvan 159 nieuwe soorten voor het Steengelaag.

In het kader van 10 jaar waarnemingen.be komt het Steengelaag op de 11e plaats wat nieuwe waargenomen soorten betreft, op de 15e plaats wat het aantal waargenomen soorten betreft. En het is nog niet gedaan, deelnemen kan tot einde oktober 2018.

Voor de ge├»nteresseerden stuur ik in bijlage een xls.bestand waar je voor elke soortengroep kan bekijken welke soorten we al zagen in 2018, welke nieuw zijn voor 2018 en welke soorten ingegeven werden op de Wakona-Soortenzoekdag. 

waargenomen soorten - soortenzoekdag 21 juli 2018 

Nogmaals bedankt!

Beste groeten
Brigitte

 

22 juli 2018

"Beste vrienden,

Gisteren was een prachtige dag, met heel wat (nieuwe) waarnemingen voor het Steengelaag. En nog niet alle gegevens zijn verwerkt in Waarnemingen.be, sommige (nachtvlinders) zijn een stuk in de nacht doorgegaan.

We hadden een wonderbaarlijke visvangst, verschillende soorten muizen en vleermuizen. De plantenmannen hadden moeite om te stoppen, en hebben zo'n 300 soorten genoteerd, en hebben dan nog delen van het Steengelaag niet gedaan. Ook het aantal soorten sprinkhanen zal sensationeel stijgen.

In het kader van 10 jaar waarnemingen.be zijn er voor het Steengelaag, 574 waarnemingen ingegeven, waarvan 193 soorten die nieuw zijn voor het gebied.

Het toont aan, ondanks dat het Steengelaag al intens geinventariseerd is, er nog heel wat kan ontdekt worden. Er zijn nog heel wat soortengroepen (bijen, kevers, vliegen, ...) die niet of te weinig aan bod zijn gekomen, dus hou jullie niet in. Ook Koen Lock zal nog wel wat soorten inbrengen die nieuw zijn.

Bedankt ook aan iedereen die achter de schermen heeft meegeholpen; Guy en Brigitte met klaarzetten van de zaal, Nicole en Geert voor de catering, en natuurlijk ook iedereen die ik ben vergeten.

Waar en wanneer het volgend jaar zal doorgaan wordt later beslist, maar zorg zeker dat je er bij bent, hier valt altijd heel wat te leren.

Groeten, en bedankt,

Marc Bogaerts & Hugo De Beuckeleer
Conservators Steengelaag"

 

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.