Fotoarchief

Insectencursus - 3 lessen theorie - 1 excursie - aantal deelnemers 40 - waarvan 35 deelnemers een leerbewijs ontvingen

excursie ging door in de Kreken van Saleghem met prachtig zonnig lenteweer.
waarnemingen van die dag
toffe waarneming =gevlekte mierenleeuw (putjes en larve) op krekeldijk

 sfeerfoto's: 

Sprinkhanencursus - 2 lessen theorie - 1 excursie - aantal deelnemers 20

excursie ging door in Blokkersdijk met tropische temperaturen
waarnemingen sprinkhanen van die dag 

 sfeerfoto's: 

Lesgever was steeds Joeri Cortens (voor insectenexcursie als bijkomende gids Marc Bogaerts), de deelnemers kregen een link naar het leerplatform met de presentatie en links naar interessante website.

pdf met info insectenwerkgroepen

 

 

Enkele reactie’s van deelnemers

"Het was een geweldig mooie cursus die door Joeri bijzonder boeiend werd overgebracht. Ik ga me ook opgeven voor de sprinkhanencursus.

Mvg,
Jaap Verhelst
Terneuzen”

 

"Hartelijk dank Brigitte!
Het was een aangename kennismaking, zowel met de insecten als met jullie.

Vriendelijke groeten,
Bieke”

 

"Graag wil ik de afdeling Natuurstudie van Natuurpunt Waasland-Noord feliciteren die in samenwerking met Wakona dit jaar de insecten meer onder de aandacht wilde brengen en dit deed aan de hand van een geslaagde opeenvolging van 3 cursussen: nl een basiscursus over insecten, een vlindercursus en een sprinkhanencursus.

In navolging van de libellencursus enkele jaren geleden, werd ook deze keer Joeri Cortens naar het Waasland gehaald om ons op een plezante en overzichtelijke manier wegwijs te maken in het leven van de insecten.

We hebben allen zeer veel bijgeleerd over het gedrag, de herkenning en de indeling van de verschillende insectengroepen (en het zijn er wel wat!). Plots bleek dat ik Franse veldwesp in de tuin had zitten en dat ik er zelfs een nestje van had liggen in de kast dat ik vorig jaar in het gras in de tuin had gevonden. Ik leerde dat de maartse vlieg eigenlijk tot de groep van de muggen behoort. Op excursie zag ik mijn eerste wolzwevers, zandbijen en wespbijen. Het boek “Veldgids sprinkhanen en krekels van Roy Kleukers en René Krekels” dat ik vele jaren geleden vol goede moed had gekocht, werd vanonder het stof gehaald. Met behulp van de zoekkaart en de kennis die Joeri Cortens ons meegegeven had om de (volwassen) individuen te herkennen, determineerde ik voor het eerst sprinkhanen in mijn tuin: bruine sprinkhaan en krasser.

Ik ben ervan overtuigd dat, in navolging van deze cursus, vele mooie waarnemingen zullen gedaan worden door de deelnemers aan deze cursussen. Het zal onze kennis over de verspreiding van de verschillende soorten insecten in onze regio zeker vergroten!

Tot slot wil ik Brigitte nog eens extra bedanken voor de geslaagde organisatie en nogmaals Joeri voor de deskundige uitleg.

met vriendelijke groeten,
Hilde Bex"

 

"Fijn georganiseerd en sympathiek deskundig dynamisch gebracht.
Dankjewel voor jullie initiatief, ik kan nu goed verder met deze soortgroep.
Smaakt naar meer grensoverschrijdende activiteiten. Tot ziens!

vriendelijke groet
Nathalie De Somer”

 

 

Organisatie:
Samen met Natuurpunt Waasland Kern Noord i.s.m. Natuurstudiewerkgroep Waasland-Noord, Kern Zuid en Kern Scousele brachten we in 2019 'Insecten in de kijker'.

 

 

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.