Nieuws

Ons project ‘Groene oasen voor mens, klimaat en biodiversiteit’ gaat echt optimaal van start vanaf 2022 maar toch kunnen mensen zich al aanmelden vanaf september 2021. Het inschrijvingsformulier staat op onze website .

Het geldt voor alle stedelijke burgers van ‘Waasland klimaatland’ komt overeen met het actiegebied van ABLLO vzw

Meer informatie op https://hetgroenewaasland.be/groeneoasen

Dr Jenny De Laet
Beleidsmedewerker ABLLOvzw
www.abllo.be


Research associate groep Terec UGent
K.L.Ledeganckstraat 35
9000 gent
http://www.ecology.ugent.be/terec/associates.php

 

 

12.000 jaar Bos t‘Ename. Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen
Guido Tack, Pieter Blondé, Paul van den Bremt, Martin Hermy

Dat bossen belangrijk zijn voor de mens, is een open deur intrappen. In bossen komen mensen tot rust, in bossen ondergaan mensen de natuur van top tot teen.

In de Lage Landen is er nog erg weinig bos over. Bosuitbreiding staat hoog op de politieke agenda. Daar ruimte voor vinden is niet makkelijk. Meer nog, de nog bestaande bossen moeten vaak plaats ruimen voor andere maatschappelijke noden.

Precies omdat onze schaarse bossen zo minuscuul lijken in een Europese context, en al helemaal op wereldschaal, hebben ze de perceptie tegen. Hebben deze snippers, eilandjes in een zee van landbouw en bewoning, ook enige erfgoedwaarde, zowel natuurlijk als cultureel? De biodiversiteit ervan is toch arm vergeleken met de grote buitenlandse wouden en ze staan toch mijlenver af van het oerbos. Zo denkt men doorgaans over onze bossen.

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.