Klein koolwitje
bovenzijde: Het Klein koolwitje heeftzwarte vleugeltippen die uit één geheel bestaan. De zwarte stippen op de bovenkant van beide voorvleugels, staan verder van de voorrand ( rode pijl ) af dan bij het Oranjetipje wijfje. Bij het Oranjetipje staan de 2 zwarte stippen veel dichter bij de voorrand. Een wijfje ( foto ) heeft 4 zwarte stippen op de bovenkant voorvleugels. Mannetjes hebben er 2, maar deze kunnen ook ontbreken.
|
Klein geaderd witje
bovenzijde: Op het eerste zicht moeilijk, maar als je goed kijkt zie je de zwarte tippen van de voorvleugel in blokjes uiteenvallen ( rode streepjes foto ). Bij het Klein koolwitje is dit niet zo. Dit is een mannetje met 1 vage stip op de bovenkant beide voorvleugels, maar deze kunnen ook ontbreken. Het wijfje heeft 2 zwarte stippen op beide voorvleugels. De stippen staan ook hier verder van de voorrand af. Bij het wijfje Oranjetipje staan de stippen bijna tot aan de voorrand van de voorvleugel.
|
wijfje Oranjetipje
bovenzijde: In een vorige dagvlinderflash ( 3 ) al ruimschoots aan bod gekomen. Let op de 2 zwarte stippen die bijna tot tegen de voorrand van de voorvleugel staan ( mini rode pijltje ). Bij de andere witjes staan de zwarte stippen op de voorvleugel veel verder achteruit. Ook de tippen van de voorvleugel zijn grijs tov de zwarte tippen van de andere witjes. Maar ook de vorm en grootte van de vleugeltippen ( rode pijl ) is duidelijk anders dan bij de andere Koolwitjes. Goed bekijken dus als het Oranjetipje gaat zitten met de vleugels open.
|
Groot koolwitje
bovenzijde: Op de foto zie je bovenaan een mannetje ( zonder zwarte stippen ) en onderaan een wijfje ( met stippen ). Het wijfje richt haar lijfje op en dit duidt op afwijzend gedrag. Het doorslaggevende kenmerk om eenGroot koolwitje te onderscheiden van andere witjes, zijn de grote zwarte tippen van de voorvleugel. Deze tippen lopen verder door naar achteren, voorbij de denkbeeldige rode lijn van de zwarte stippen.
|
Deze Witjes tonen een realistisch beeld van hoe het er kan aan toe gaan. Welke Witjes zijn dit nu ? Op de foto kan je de soorten misschien bepalen, maar wanneer je ze zo ziet vliegen is het praktisch onmogelijk om te zeggen welke soorten dit zijn. Dan is het aangeraden het vlindernet te hanteren. Het gaat hier over één wijfje van de Citroenvlinder die door 3 Witjes wordt achternagezeten, waarvan één wijfje van het Groot koolwitje. Als je goed kijkt, kan de zwarte vleugeltippen onderscheiden op de foto ( Sylvain Cuvelier )
|
|
Klein koolwitje
onderzijde: Zoals je kan zien, heeft het Klein koolwitje op de onderkant geen tekening. Het is in feite een wit geheel, maar soms kan er ook geel/grijs in voorkomen. Op deze foto zou je het Klein koolwitje nog kunnen verwarren met het Groot koolwitje. Een oplossing hier is met een vlindernet de dagvlinder vangen, om op die manier de bovenkant te kunnen bekijken.
|
Klein geaderd witje
onderzijde: De onderkant van beide vleugels hebben grijze bestuiving rond de aders. Deze zijn zeer duidelijk bij de eerste generatie. Bij de zomergeneratie is deze bestuiving veel minder duidelijk. Toch blijft determinatie gemakkelijk wanneer het Klein geaderd witje met de vleugels toe zit. Op de foto zie je een mannetje en een wijfje die aan het paren zijn. In het vlinderjargon noemt men dit copula..
|
wijfje Oranjetipje
onderzijde: Het groen/geel gemarmerd patroon is met geen enkele andere dagvlinder in onze streken te vergelijken. Met de vleugels toe zeer duidelijk te herkennen. In de vlucht kan je gebruik maken van het vlindernet. Een mooie dagvlinder die je geregeld in de tuin kan aantreffen op zoek naar waardplanten. Het overwegen waard om deze planten in je tuin in te brengen. Ook in rust tijdens de ochtend of slecht weer is het Oranjetipje gemakkelijk te vinden.
|
Groot koolwitje
onderzijde: Ook als het Groot koolwitje met de vleugels toe zit, is het meestal nog goed te zien hoe de zwarte tippenvan de voorvleugel, tot voorbij de denkbeeldige rode lijn komt ( zwarte vlekken op voorvleugels ) In principe is het Groot koolwitje groter dan het de andere witjes, maar dat is niet altijd zo. Dit hangt veelal af van de ontwikkelingsfase als rups en pop. Ook een vliegend wijfje van de Citroenvlinder kan in de vlucht verward worden met een Groot koolwitje. Dus dagvlinders in de vlucht op naam brengen is niet de juiste manier. Het vlindernet hanteren wel ! En liefst nog met foto's ook.
|
Citroenvlinder wijfje
onderzijde: Een mannetje Citroenvlinder kan je in de vlucht bepalen, want deze is opvallendcitroengeel. Een wijfje Citroenvlinder ( foto Ortwin Hoffmann ) die langs een bosrand vliegt, zou je ook kunnen verwarren met een Groot koolwitje. Het wijfje lijkt bijna even wit als de andere Witjes. Er is dus weeral maar één manier en dat is het vlindernet. De onderkant van de Citroenvlinder kan je echter uitsluitsel brengen. De puntige vorm (rode pijl ) van de voorvleugel is niet te verwarren met een ander witje, dus dat is al een goed kenmerk. Ook de bruine vlekjes ( rode cirkels ) op de onderkant geven uitsluitsel.
|
|