Dagvlinderflash
Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Eikenpage en de bossen van Waasmunster

Foto: Raphaël Windey, Waasmunster, 8 feb 2015.
Zoektocht naar eitjes op de zuidgerichte bermen van de E17.

Tijdens de eerste editie van 2015, werden 8 eitjes gevonden van de Eikenpage. Het leverde meteen enkele nieuwe locaties op waar deze soort nog nooit werd gevonden. Het doel van deze zoektocht was dan ook een beter beeld te krijgen naar de aanwezigheid in het bossencomplex van Waasmunster. En daar zijn we toch grotendeels in geslaagd. Het is niet evident om bereikbare Eiken te vinden in de meerdere afgesloten delen in de bossen van Waasmunster. Bovendien zijn er de laatste jaren minder exemplaren en eitjes van de Eikenpage gezien in onze contreien. Op zich dus al een goed begin voor 2015 ! Met dank aan Agnes, Raf, Michael, Laurent en Philippe ! Op zondag 1 maart doen we de bossen van de Gouden Leeuw aan te Sinaai. We spreken af om 10h00 in de stationswegel aan het stationsgebouw van Sinaai. Wie deze keer wil meegaan, kan zich nog steeds Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

weetjes over dagvlinders !

Foto: Jurgen Couckuyt. Vermoedelijk een Zwartsprietdikkopje, Doel, 20 juli 2011. 

Geelsprietdikkopje: Er zijn redenen om aan te nemen dat het Geelsprietdikkopje niet meer voorkomt in Oost-Vlaanderen. Het is zelfs de vraag of deze hier ooit heeft voorgekomen. Het blijft een moeilijke oefening om de soort correct te bepalen. Ondanks dat de onderkant van de voelsprietknoppen (zie foto) geelbruin zien, is dit niet genoeg om te kunnen spreken van een Geelsprietdikkopje. De bruine kleur kan te wijten zijn aan het afslijten van de zwarte schubjes op de knoppen. Zullen we ooit deze soort (nog) vinden in ons projectgebied ? Wordt vervolgd !

De bermen en brughoofden over de E17 zien er goed beheerd uit. De Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid heeft deze keer de kernen niet gemaaid maar wel de brede buitenkanten van de berm. Op die manier was er voor onze dagvlinders tot laat in het seizoen nog nectar voorhanden en is er ook voorzien in overwintering van ei, rups en pop. In de delen waar wel werd gemaaid, werd het maaisel afgevoerd. In deze bermen zitten de grootste populaties van Zwartsprietdikkopje in het projectgebied, maar ook vele typische graslandvlindertjes fourageren hier in. Bedankt AWV voor een vlindervriendelijk beheer !

Postzegels en dagvlinders: een mooi initiatief van Marijke Meersman
Via deze link kan je er meer over vinden en eventueel kopen. Het mooie aan dit verhaal is dat er eens is gekozen voor eigen soorten en niet voor exotische soorten die in allerlei tv spots en reclamebladen te vinden zijn. Bravo Marijke !

Komende activiteiten

Zondag 15 februari
Zoektocht eitjes Bruine Eikenpage
Plaats: Lille (Antwerpen)
Meer info: website 
Phegea
of contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 1 maart
Zoektocht eitjes Eikenpage
Plaats: bossen rond de Gouden Leeuw te Sinaai.
Start: 10h00 aan het stationsgebouw van Sinaai (Stationswegel)
Meer info en inschrijven: 
hier

Zaterdag 7 maart 2015
Landelijke dag Nederlandse vlinderstichting
Plaats: Wageningen (NL)
Inschrijvingen: hier
Vanuit België rijden we samen naar NL. Schrijf je in via de bovenstaande link en laat weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of je mee carpoolt die dag. Deadline is 27 februari.

Zondag 29 maart
Zoektocht eitjes Eikenpage
Plaats: bossen rond recreatiedomein de Ster te St-Niklaas.
Start: 10h00
Meer info en inschrijven: 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
  

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.