Dagvlinderflash
Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Tweestrijd Citroenvlinder - Kleine vos.

Foto Citroenvlinder: Tseef, 5 maart 2015, Smetlede.
Foto paartje Kleine vos: Philippe Van de Velde, 8 maart 2015, Lokeren.


Het vorige weekend werd het dagvlinderseizoen van 2015 officieel geopend. Afgelopen zondag werd er plaatselijk zelfs tot 18°C gegeven. Zoals verwacht zijn de eerste dagvlinders overwinterende soorten zoals Kleine vos en Citroenvlinder. De vorige 2 jaren was de Kleine vos de meest geziene dagvlinder in ons projectgebied maar dit jaar zijn ze elkaar waard. Wat gaat dit na enkele weken geven? En onze Dagpauwoog? Wel, het is niet abnormaal vermits de meeste exemplaren van deze soort overwinteren in donkere koude plaatsen zoals bv. bunkers. Daar duurt het dan ook veel langer eer de omgeving is opgewarmd. Het zal dus nog een tijdje duren vooraleer de piek er aan komt voor deze soort. Kleine vos daarentegen overwintert eerder op droge plaatsen zoals zolders en schuren. En daar zal het wellicht eerder opgewarmd geraken. Citroenvlinder overwintert vooral tussen groenblijvers zoals Klimop en in spleten van bomen. Andere overwinteraars zijn Gehakkelde aurelia en ook Atalanta kan al overwinteren in onze streken.

Uitkijken naar Grote en Oostelijke vos!

Foto Oostelijke vos: Lars Anderen, Pinseskoven, Zeeland, Denemarken, 12 juli 2014. 

In het land werd het eerste exemplaar gezien van de Oostelijke vos en meerdere exemplaren van zijn broer de Grote vos. Deze 2 soorten zijn opmerkelijk groter dan de Kleine vos en het is dus goed mogelijk dat deze zeldzame soorten zich ook ophouden in ons projectgebied. De verschillen zijn minimaal en wie op zoek gaat naar dagvlinders kan maar beter zijn/haar camera bij zich hebben. Er zal maar één van die zeldzaamheden voor je voeten zitten te zonnen. Met een goede foto kan je zekerheid inbouwen en je waarneming staven. Veel succes!

 

Laatste zoektocht naar Eikenpage in 2015.

Foto zoektocht eitjes Eikenpage: Jurgen Couckuyt, 1 maart 2015, Sinaai. 

Op zondag 29 maart gaan we voor de laatste keer in 2015 in groep op zoek naar eitjes van de Eikenpage. Wie nog snel eens wil proeven van deze omelet geeft best een seintje. Deze keer doen we de bossen rond de Ster te St-Niklaas aan omdat daar nog geen enkele Eikenpage is gevonden, laat staan dat er naar gezocht werd. Wij willen daar verandering in brengen omdat dit ook één van onze opdrachten is van dit project dagvlinders.
 

komende activiteiten


Zondag 29 maart
Zoektocht eitjes Eikenpage
Plaats: bossen rond recreatiedomein de Ster te St-Niklaas.
Start: 10u00
Meer info en inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zaterdag 4 april
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.
Plaats: BC Molsbroek Lokeren.
Start: 13u30
Programma: Leptidea project (Boswitjes)
Dit is een belangrijke bijeenkomst in het kader van het lopende project.
Wie interesse heeft om mee de Boswitjes te helpen determineren in deze studie, moet de datum in zijn agenda nu vastleggen.
meer info: VVE WG Dagvlinders


Zaterdag 30 mei
Vlinderwandeling Hamme

ism NP Hamme en vzw Durme
meer info volgt later.
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.