Dagvlinderflash
 

headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!

 
 

Nu al recordjaar voor het Oranjetipje in ons projectgebied!

20170418 1
Mannetje Oranjetipje, 9 april 2017, Denderbelle.
© Luc Verhelst.

De combinatie van een vroege lente en intense zoektochten naar deze prachtige voorjaarsvlinder, zorgt ervoor dat we met prachtige cijfers kunnen uitpakken. Het Oranjetipje - onze eerste doelsoort - kan je nu al ook zoeken in de vorm van de oranje eitjes op Pinksterbloem, Look zonder look en Judaspenning. Zoek vooral op de vruchtjes van de planten.
Binnenkort kan je ook de rupsen vinden op dezelfde waardplanten.

20170418 2
Eitje van het Oranjetipje, 16 april 2017, Lebbeke.
© Ruben Meert.

In de tabel onderaan kan je zien dat dit het beste jaar ooit is in ons projectgebied en het is nog niet gedaan. Rupsen en poppen zijn nog niet gevonden in 2017, maar het totaal overtreft nu al de vorige jaren. Een succes!

Wie zoekt er mee met ons naar dit Witje van natte open bossen en vochtige graslanden? De gemeente Temse wil 2 gebieden inrichten ten voordele van het Oranjetipje. Met ons project dagvlinders werken we daar graag aan mee. Op zaterdag 29 april 2017, organiseren we een zoektocht rond deze gebieden. Schrijf je hier in.

20170418 3

20170418 4

Totaal (tot 16 april 2017) van alle stadia levert een duidelijk beeld in de stavengrafiek.
© Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

 

Komende activiteiten.

Zaterdag 30 april 2017.
Zoektocht naar het Oranjetipje.

Plaats: Temse.
I.s.m. de gemeente Temse die 2 sites zal inrichten voor het Oranjetipje, gaan we de omgeving al goed inventariseren op de aanwezigheid van deze prachtige voorjaarsvlinder.
Inschrijven bij Jurgen Couckuyt.

Zaterdag 20 mei 2017.
Molsbroek op 6 poten.

Plaats: Molsbroek Lokeren.
De VVE (Vlaamse Vereniging voor Entomologie) organiseert ism vzw Durme een entomologische zoek- dag/nacht in het Europees natuurreservaat het Molsbroek.
Hier vind je meer Informatie en inschrijvingen

Op zaterdag 20 mei 2017 bezoeken we het Molsbroek, een natuurreservaat van 80 ha te Lokeren. We zullen die dag niet alleen de rijke plantengroei en de talrijke watervogels kunnen bekijken, maar willen tijdens een namiddagwandeling speciaal letten op de insectenwereld in dit interessante gebied. In de voormiddag krijgen we een korte voorstelling over Het Molsbroek en na de lunch maken we in kleine groepjes een wandeling rondom het hele reservaat. We spreken af om 11.00 uur in het Bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9169 Lokeren. Wie graag meedoet aan deze activiteit gelieve zich vooraf aan te melden. Tevens kunnen dan broodjes en/of soep besteld worden voor de lunch. Aanmelden kan via de link inschrijvingen.

 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

  /  website Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied / Wakona - Phegea 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.