Libellenwerkgroep Waasland

Insectenwerkgroep Voelspriet i.s.m. Libellenwerkgroep Waasland.

Afspraak:  Zondag 23 juni om 13u30, einde voorzien rond 17u00. We spreken of aan de parking t.h.v. restaurant het Palingshuis op het einde van de Palingstraat in Hamme/Waasmunster (co√∂rdinaten: 51.102366, 4.103719)

De oude Durme, op de grens tussen Hamme en Waasmunster, is een afgesneden meander van de Durme. De Durme kronkelde er tot 1934 nog van Hamme naar Waasmunster. Door het rechttrekken van de Durme werd deze meander afgesloten, zodat deze niet meer onder invloed staat van eb en vloed. Tussen de oude Durme en de Durme bevindt zicht het Weijmeersbroek, dit is een open meersenlandschap met riet, moerasvegetatie en een bosgordel. In dit heel gevarieerd en waterrijk landschap gaan we op zoek naar libellen. We leggen het traject, langs de oever van de oude Durme en de Durmedijk, te voet af.

Aanwezigen: Marc Bogaerts - Philippe Cattelain - Frank Cornelis - Etienne De Schryver - Guy De Vos - Dirk Hylebos - Ren√© Pletinck - Luc Verhelst Denderbelle - Luc Verhelst St-Amands - Floris vanderhaeghe - Agnes Van Grimbergen - Brigitte Van Passel

 

 

Nog meer  Foto's (Luc Verhelst - Sint Amands)

Verslag (Philippe Cattelain) 
Op zondag 23 juni 2019 organiseerden we voor het eerst een gemeenschappelijke libellenactiviteit met de libellenwerkgroep van het Waasland. We startten onze wandeling aan het palingshuis ter hoogte van de Oude Durme en trokken nadien het Weijmeersbroek in. Onder een aangename temperatuur werd gespeurd naar libellen en andere ongewervelden. De bloedrode heidelibel bleek in hoge aantallen voor te komen, maar Brigitte ontdekte ter hoogte van de oever van de Oude Durme een afwijkend exemplaar. Met blauwgrijze onderzijden aan de ogen en rode vleugeladers bleek het een mannetje zwervende heidelibel te zijn. Naast de heidelibellen stalen ook de vele oeverlibellen en bruine korenbouten (met zwarte bases aan de achtervleugels) de show, de grote keizerlibel verdedigde zijn territorium en een mannetje vroege glazenmaker liet zich mooi bekijken. De blauwe breedscheenjuffers (massaal aanwezig), de azuurwaterjuffer en het lantaarntje maken het lijstje compleet.

Met 9 soorten libellen een geslaagde namiddag en een leuke ontmoeting met de libellenwerkgroep Waasland! 

Waarnemingen 

Oude Durme

1 Azuurwaterjuffer - Coenagrion puella
2 Lantaarntje - Ischnura elegans
3 Blauwe breedscheenjuffer - Platycnemis pennipes
4 Vroege glazenmaker - Aeshna isoceles
5 Grote keizerlibel - Anax imperator
6 Bruine korenbout - Libellula fulva 
7 Gewone oeverlibel - Orthetrum cancellatum
8 Zwervende heidelibel - Sympetrum fonscolombii 
9 Bloedrode heidelibel - Sympetrum sanguineum 

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.