Libellenwerkgroep Waasland

De voorbije weken was het te koud, veel wind en regen, niet het lenteweer dat we verwachten in mei.  In tegenstelling tot mei 2020 werden er in mei 2021 slechts 7 soorten libellen waargenomen, de helft t.o.v. vorige jaar. (waarnemingen.be)

Ook vandaag starten we de excursie in de regen, veel regen en te koud voor de tijd van het jaar.  Aangekomen aan het Sint-Jacobsgat stopte het met regenen en kwam de zon er af en toe door. Het werd nog een mooie namiddag. Uiteindeijk konden we 7 soorten libellen spotten. Naast de vele variabele waterjuffers, waren ook de lantaarntjes en grote roodoogjuffers van de partij, een enkele azuurwaterjuffer. We ontdekten een viertal larvenhuidjes (viervlek - glassnijder) en zagen nog een viervlek, 2 glassnijders (m) en 1 vroege glazenmaker (v). Door de koude bleven glassnijder en vroege glazenmaker goed zitten, ideaal om foto's te maken. 

Afspraak: Om 13u00 aan Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, 9170 Sint-Gillis-Waas.
Het geplande voormiddagprogramma (compacte theorie)  en picknick in het natuurhuis Panneweel werd afgelast wegens de geldende covid-19 maatregelen.

Aanwezigen: Marc Bogaerts - Marleen Bogaert - Tony De Poortere - Marc De Ryck - Etienne De Schryver - Nancy Gowy - Ludwine Lippens - Marc Sesselle - Luc Van Brussel - Tania Verstraeten - Brigitte Van Passel

 

Sint Jacobsgat IMG 20210522 145950767

Sint Jacobsgat IMG 20210522 153026453 HDR

 

Waarnemingen 

Sint-Jacobsgat

1 Variabele waterjuffer - Coenagrion pulchellum
2 Azuurwaterjuffer - Coenagrion puella  
3 Lantaarntje - Ischnura elegans
4 Grote roodoogjuffer - Erythromma najas
5 Glassnijder - Brachytron pratense
6 Vroege glazenmaker - Aeshna isoceles 
7 Viervlek - Libellula quadrimaculata 
 

Organisatie: Libellenwerkgroep Waasland i.s.m. Natuurfotografie Natuurpunt Gent

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.