Natuurpunt Waasland vzw - kernen

Contact: René Maes - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waasland Zwijndrecht

Natuurpunt Waasland kern Zwijndrecht is een kern van Natuurpunt Waasland vzw.

Onze kern is werkzaam in de gemeente Zwijndrecht en heeft zo’n 300 leden.

Onze kern is actief in natuurbeheer, natuurstudie, natuureducatie en beleid. Meer info hierover vind je op https://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-waasland-kern-zwijndrecht

Onze kern ligt mee aan de basis van het ontstaan en bescherming van de natuurgebieden op in de omgeving: Blokkersdijk (100 ha), Sint-Annabos (100 ha), Het Rot (80 ha), Vlietbos (32 ha) en Burchtse Weel (58 ha). Samen goed voor bijna 400 ha beschermde natuur aan de rand van de grootstad.

Onze kern beheert samen met de gemeente en VELT, de hoogstamboomgaard in het centrum van de gemeente.

De kern heeft geen eigen Werkgroep Natuurstudie maar zet wel permanent in op natuurstudie:

6x/jaar winterwatervogeltellingen in Burchtse Weel, Fort Sint-Marie en de Schelde.
Jaarlijkse medewerking aan meeuwen-, wulpen-, zilverreiger- en aalscholverslaapplaatstellingen.
Gerichte monitoring en inventarisaties van insecten, planten, paddenstoelen, enz. in diverse natuurgebieden in Zwijndrecht en Linkeroever
De resultaten van deze onderzoeken worden opgenomen in waarnemingen.be. Topics worden gepubliceerd in het tijdschrift Natuur.Link van Natuurpunt Waasland en/of de facebookpagina of Nieuwsflits van onze kern. 

Wie geïnteresseerd is in onze studie-activiteiten neemt contact met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

laatst bijgewerkt: 02/2023

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.