Natuurpunt Waasland vzw - kernen

logo hamme 

https://www.natuurpunt.be/natuurpunt-hamme

Historiek Afdeling Hamme
Na enkele jaren als kern “Hamme” onder de vleugels van de Natuurpunt-Afdeling “'s Heerenbosch” werd Natuurpunt Hamme in 2008 een zelfstandige afdeling. Op 25/3/2018 trad Natuurpunt Hamme toe tot Natuurpunt Waasland. Natuurpunt Waasland is een regionale vereniging die werkt voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten in elf Wase gemeenten: Antwerpen Linkeroever, Beveren-Waas, Hamme, Kruibeke, Lokeren, Sint Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht. Op 25/3/2018 trad ook Natuurpunt CVN Waasland (Wase natuurgidsen) toe tot Natuurpunt Waasland. De website van Natuurpunt Waasland vzw vind je hier.

Met gebundelde krachten zullen we onze lokale werking versterken, en we hopen zo ook op bovenlokaal vlak de natuur effectiever te kunnen ondersteunen.

Lokaal natuurbeleid
Door te zetelen in diverse gemeentelijke adviesorganen (Milieuraad, Cultuurraad, Gecoro enz.) proberen we het beleid in Hamme natuur- en milieuvriendelijk te maken. We volgen ook de diverse ontwikkelingen ivm de natuur- milieuproblematiek in Hamme op de voet en nemen de nodige acties indien nodig.

Lokaal natuurbeheer
De verdere uitbouw van het natuurgebied 'Scheldevallei-Moerzeke-Kastel' is een van onze belangrijkste doelstellingen. Het aankopen van gronden is nog steeds de meest efficiëntste, en goedkoopste manier, om de natuur veilig te stellen of, via natuurontwikkeling, de potenties van een natuurgebied te realiseren.

Lokale natuurstudie
In tal van onze activiteiten staat het onderzoek van soorten centraal. Zo werken we mee aan diverse projecten en werkgroepen met als doel een beter zicht te krijgen op de stand van insekten, vogels, uilen, muizen, amfibieën e.a. in onze regio te krijgen.

Lokale natuureducatie en-beleving
Tot slot organiseren we een groot aantal activiteiten met als doel het brede publiek op een laagdrempelig niveau te laten genieten van onze Hamse natuur. Daarbij kunnen sommige onderwerpen in vormingsmomenten verder worden uitgediept.

 

Contact:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info op https://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-hamme

 

laatst bijgewerkt: 02/2023

 

 

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.