Natuurpunt Waasland vzw - kernen

Contact: Gert Laureys - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waasland Noord

http://www.panneweel.be/

Natuurpunt Waasland-Noord heeft zijn werkingsgebied in de gemeenten Stekene en Sint-Gillis-Waas. Samen met de afdeling Waasland-kern Haven staan we ook in voor het beheer van de Grote Geule in Kieldrecht.
Waasland-Noord telt zo’n 900 leden en beheert ca. 211 ha natuurgebied. Onze afdeling is actief binnen diverse domeinen: Natuurbeheer, Natuurstudie, Natuureducatie en beleid. Meer info hierover vind je op onze website.

We hebben een eigen Werkgroep Natuurstudie. Op regelmatige basis komt deze bijeen rond een bepaald thema. Dit kan op het terrein zijn voor het uitvoeren van inventarisaties of andere natuurstudie-activiteiten. Of dit kan binnen zijn om de informatie die werd verzameld te delen met andere geïnteresseerden. Hierbinnen komen diverse groepen aan bod; vogels, planten, paddenstoelen, libellen, zweefvliegen, hooiwagens, … Alle geïnteresseerden zijn welkom.

In de gemeente Stekene hebben we, als bekendste natuurgebied, het Steengelaag in beheer. Dit gebied is vrij toegankelijk en wordt in het kader van natuurstudie-activiteiten regelmatig bezocht. Samen met Natuurpunt Waasland kern Haven beheren we het natuurgebied De Grote Geule in Kieldrecht. Via de Kieldrechtse Watergang staat dit gebied in verbinding met de Kreken van Saleghem. In deze omgeving hebben we heel wat natuurgebieden in eigendom of beheer. Het Sint-Jacobsgat langsheen de Krekeldijk is vrij toegankelijk.

De uitvalsbasis van veel van onze activiteiten is het Natuurhuis Panneweel (Krekeldijk 2 te Meerdonk). In 1995 werd dit voormalige boerenerf met schuur door onze afdeling aangekocht. Veel wandelingen en excursies starten en eindigen aan ons natuurhuis. Op aanvraag kunnen groepen in onze schuur of in de boomgaard nagenieten van een drankje. Op het erf rondom het Natuurhuis is i.s.m. VELT een hoogstamboomgaard aangelegd. Om de bezoekers kennis te laten maken met natuurelementen zijn er een aantal natuureducatieve voorzieningen zoals: bijenhotel, bijenhal, stapelmuurtje, houtstapel, poel, composthoop, …

 

laatst bijgewerkt: 02/2023

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.