headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!

 
 

Zoektocht naar Oranjetipje levert mooi resultaat op!

20170501 1
Pinksterbloemen met oranje eitjes van het Oranjetipje, Elversele, 29 april 2017.
© Nathalie Devaere, Daan Van Eenaeme en Philippe Van de Velde.

Op zaterdag 29 april 2017 zakten 8 vrijwilligers af om een zone van ongeveer ? km² in kaart te brengen naar de aanwezigheid van het Oranjetipje. De gemeente Temse wil ten noorden van het gebied een geschikt biotoop inrichten (oranje afbakening op kaart) ten behoeve van deze prachtige voorjaarsvlinder. Het gebied zelf heeft potentieel maar voor het Oranjetipje is er te weinig structuur. Er is een mooi nat grasland en er zijn voldoende Pinksterbloemen aanwezig maar geen houtkanten of struikranden waar de rupsen kunnen gaan verpoppen.
De opzet van de zoektocht was om na te gaan of er genoeg Oranjetipjes in de buurt vliegen om de in te richten zone, te gaan bevolken. Het kan dus, maar dan zal er toch wat inrichtingswerk nodig zijn. En vooral ook zal er een beheer moeten ingesteld worden opdat het Oranjetipje kan overleven.
Met dank aan Agnes Van Grimberge, Nathalie Devaere, Luc Dierick, Raphaël Windey, Remy Vanden Berghe, Daan Van Eenaeme en Philippe Van de Velde.

20170501 2Overzicht van de gevonden imago's en eitjes Oranjetipje in de gesweepte zone.
© Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Eindelijk! De eerste rupsen van Kleine vos zijn gevonden!

20170501 3
Spinselnest van Kleine vos, 30 april 2017, Berlare.
© Philippe Van de Velde.

Na honderden bosjes Brandnetels te hebben onderzocht door meerdere personen heeft Philippe Van de Velde eindelijk succes. De bijna volgroeide rupsen van de Kleine vos zijn nu goed merkbaar maar tot op heden is er slechts één nest gevonden van ongeveer een 20-tal rupsen. Proficiat Philippe!
Wie vindt de volgende nesten?


Komende activiteiten.

Zaterdag 20 mei 2017.
Het Molsbroek op 6 poten.
Plaats: Molsbroek Lokeren.
De VVE (Vlaamse Vereniging voor Entomologie) organiseert i.s.m. Vzw Durme een entomologische zoek- dag/nacht in het Europees natuurreservaat, het Molsbroek.

Op zaterdag 20 mei 2017 bezoeken we het Molsbroek, een natuurreservaat van 80 ha te Lokeren. We zullen die dag niet alleen de rijke plantengroei en de talrijke watervogels kunnen bekijken, maar willen tijdens een namiddagwandeling speciaal letten op de insectenwereld in dit interessante gebied. In de voormiddag krijgen we een korte voorstelling over Het Molsbroek en na de lunch maken we in kleine groepjes een wandeling rondom het hele reservaat.
We spreken af om 11.00 uur in het Bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9169 Lokeren.
Wie graag meedoet aan deze activiteit gelieve zich vooraf aan te melden. Tevens kunnen dan broodjes en/of soep besteld worden voor de lunch. Aanmelden kan via dit formulier.

Zaterdag 24 juni 2017.
Zoektocht naar het Koevinkje.

plaats: bossen tussen Provenciaal domein Puyenbroek en Eksaarde dorp.
Inschrijven en info bij Kurt Jonckheere en/of Thomas Van Lancker.

 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

  /  website Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied / Wakona - Phegea 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.