Libellen behoren tot de groep van 'insecten', het eerste gedeelte van hun bestaan brengen ze als larve door in het water, daarna komen ze aan land, 'sluipen uit' en worden prachtig gekleurde libellen.
'Juffers' lijken wel op zwevende lucifers in alle kleuren, 'echte libellen' hebben meer weg van miniatuurhelikopters, zijn groter en onwaarschijnlijk goede 'vliegers'.

 

Volgens de in 2015 verschenen Atlas of the European dragonflies and damselflies (Boudot, J.-P. & V.J. Kalkman (eds) 2015 - KNNV publishing, the Netherlands), telt BelgiĆ« 70 libellensoorten.  

Op donderdag 9 juni 2016 werd een mannetje waargenomen (met foto) van de Oostelijke witsnuitlibel (Leucorrhinia albifrons) in de Maten te Genk. Dit is een nieuwe soort voor de Belgische fauna en de 71ste libellensoort.

Op zondag 3 juli 2016 werd een mannetje Witpuntoeverlibel (Orthetrum albistylum) waargenomen in de Famenne ( Lavaux-Saint-Anne). Ook dit is een nieuwe libellensoort voor Belgiƫ en brengt de teller op 72.

Op 22 juli en op 2 augustus 2022 werd telkens een mannetje, Oranje zonnewijzer (Trithemis kirbyi) mogelijks hetzelfde individu, waargenomen aan de Semois respectievelijk te Chassepierre en te Lacuisine, beiden in Florenville. Dit is een nieuwe soort voor de Belgische fauna en de 73ste libellensoort.

 In het Wakona-werkingsgebied werden in de periode 2012-2022, 47 libellensoorten waargenomen.

 

 

Links

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.