In 2013 zijn we met negen enthousiastelingen gestart met een nachtvlinderwerkgroep in het Waasland onder de vleugels van WAKONA (Wase Koepel voor Natuurstudie). Enkele leden van de werkgroep hebben tientallen jaren ervaring met nachtvlinders en beschikken over een schat aan ervaring en gegevens, andere zijn gedreven en enthousiaste starters. Kennis en middelen worden nu gebundeld om de natuurgebieden in het WAKONA-werkingsgebied (Waasland – Antwerpen Linker Oever – Zwijndrecht – Zele – Hamme - Berlare) meer gericht te onderzoeken op hun nachtvlinderpopulatie. De werkgroep is laagdrempelig en iedereen met interesse voor nachtvlinders is van harte welkom!

In het Waasland hebben we 2 typische biotopen waarop we ons focussen :

  • Natte moerasgebieden : In deze gebieden gaan we op zoek naar de typische moerasnachtvlinders. De voorbije jaren hebben we Daknamse Meersen en het Molsbroek onderzocht. In 2014 vonden we in het Molsbroek o.a. 21 verschillende macro-moerasnachtvlinders. Dit is evenveel in vergelijk met historische waarnemingen (Hans Kinders en Boudewijn Maes). Andere boeiende gebieden zijn bv het Steengelaag, de Kalkense Meersen, en nog veel meer.
  • Gebieden gelegen op de zandrug Maldegem-Stekene : heide, heideschraal grasland tot eiken/berken/beukenbossen. In 2015 hebben we ons vooral op het Heidebos gefocust waar er heel wat typische soorten voorkomen die je voor West- en Oost-Vlaanderen vooral of enkel hier zult vinden. In de toekomst gaan we verder op zoek of deze soorten ook in andere gebieden op deze zandrug voorkomen : Kloosterbos, Stroperbos en alle heide- en bosgebieden tussenin.

Elk jaar nemen we één of enkele van deze gebieden onder de loep : wanneer het weer goed is (niet te koud en niet te veel wind) gaan we dus met alle geïnteresseerden met de nachtvlinderlamp en smeer op zoek naar wat er in het gebied allemaal te vinden is. Ook feromonen worden gebruikt om de wespvlinders (die enkel overdag vliegen) te lokken.

In het voorjaar en het najaar houden we ook telkens een bijeenkomst : hierop bespreken we onze inventarisaties en komen ook andere weetjes en recente onderzoeken uit nachtvlinderland aan bod.

Iedereen welkom ! 

Contact: Kurt Jonckheere, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

laatst bijgewerkt: 01/2024

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.